www.sobor.by

Центр просвещения и милосердия Белорусского Экзархата


Текущее время: 20 авг 2018, 07:18

Часовой пояс: UTC + 2 часа




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 7 ] 
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Ікона ці не?
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 06 сен 2005, 14:51 
вядомы іканапісец Зінон (Тэадор) сьцьвярджае, што "Троіца" Андрэя Рублёва, па-сутнасьці, не зьяўляецца іконай. Бо яе задача не малітоўная, а багаслоўская.
Цікава ўсё ж, што зьяўляецца іконай, а што - не? ікона, надрукаваная на каляровым прынтары і заламінаваная (накладам 3 тыс. шт.), тысячы іконак у скрыні стала, карціна, якая па ўсіх канонах іканапісу напісаная, але пры гэтым няверуючым студэнтам мастацкай вучэльні?

аднойчы ў вас на прыходзе была выстава. туды прыйшла дзевачка Вера. яна мастачка. яна распавядала, што было расьпяцьце, да якога ўсе прыкладаліся. а яне не змагла, бо "яе зацікавіла, як добра прапісаныя рэбры ў Таго, Хто на Крыжы"....


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения:
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 07 сен 2005, 15:41 
Не в сети
основатель
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 14 апр 2005, 15:00
Сообщения: 111
Откуда: Минск
Любопытно, из какого контекста взято это утверждение? Подскажите где можно прочитать всю мысль целиком? Странная и совершенно неожиданное умозаключение: «Троица» Рублева по сути не является иконой, так как ее задача не молитвенная, а богословская.»

Икона – это нечто гораздо большее, чем просто образ. Икона - выражение православия в целом, и поэтому она есть - «БОГОСЛОВИЕ В КРАСКАХ». Каждая православная икона непременно содержит в себе эту самую богословскую суть, поэтому каждая икона предназначена прежде всего ДЛЯ МОЛИТВЫ и создается молитвой. Если эти понятия разделять – тогда какой смысл создавать некое произведение искусства (скажем так) и помещать его в храме? Чтобы верующие просто созерцали блестяще выполненную богословскую задачу? Зачем тогда прп. Андрей написал его в каноничной иконописной технике? Разве можно предположить, что он не понимал что делал? Ведь что такое икона? (читаем православную энциклопедию) «- это откровение Божие, выраженное в линиях и красках, БОГОСЛОВИЕ в зрительных образах, ВОПЛОЩЕННАЯ МОЛИТВА; икона - это неотъемлемая часть Православного богослужения и Священного Предания, которыми живет наша Церковь.»

Кроме того, как утверждают исследователи, «Троица» была написана как храмовая, главная икона Троицкого собора Троице-Сергиева монастыря (либо для деревянного здания, обновлявшегося после разорения монастыря в 14411 г, либо для каменного, в 1425 – 1427 гг., что не так уж и важно для нас). Икона эта настолько почиталась, что поновлялась много раз. Столько веков верующие замирают перед этим образом в молитвенном благоговении, а она, оказывается, вовсе и не была предназначена для молитвы, а она - и не икона вовсе!… Думаю также, что у многих на сердце: «Есть Троица Рублева, значит есть Бог».

Простите за несколько взволнованный тон, но уж слишком абсурдной показалась мне высказанная Вами мысль иконописца Зинона, впрочем - это всего лишь мое частное мнение.

Обрадовалась Вашему появлению на форуме! :)


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения:
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 07 сен 2005, 23:03 
гэта а.зінон казаў на семінары па іканапісе ў г.карсава (латвія). калі вы прачытаеце ягоныяпрацы па іканапісе, то ён спасылаецца на тое, што "ікона на паперы" - гэта не ікона, а "троіца" рублёва невыкарыстальная для таго, каб перад ёй маліцца. думаць - так, разважаць, але не маліцца. бо яна - не лік.

гэта не маё сьцьверджаньне, прашу заўважыць. таму адстойваць яго я не магу.

2міхаіл. добра, пра вобраз і дошкі з фарбамі зразумела. а карцінкі зь дзіцячай бібліі - ікона? а выява ў мяне на майцы зь абліччам хрыста - ікона?
і чаму т.зв. некананічная тройца (там дзе выяўлены бог-айцец) - ня можа лічыцца іконай? ці можа?

чаму я задаю гэтыя пытаньні? таму што часьцей за ўсё атрымліваю абсалютна супрацьлеглыя адказы....


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения:
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 10 сен 2005, 21:46 
я іконамі лічу нават малюнкі зь дзіцячай бібліі


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения:
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 12 сен 2005, 16:29 
Не в сети
древний участник
древний участник
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 08 сен 2005, 09:10
Сообщения: 543
Откуда: Мінск
Михаил писал(а):
Відавочна у гэтым пытанні існуе дзьве крайнасці. Першая, гэта зусім не прызнаваць ніякіх ікон, як пратэстанты. Другая, гэта бачыць іконы ва усіх малюнках на хрысціянскую тэму. А праўда - яна пасярэдзіне. Але я гэтую залатую сярэдзіну так адразу выявіць не магу. Тут патрэбна большая кампетэнцыя.
Прапаную "празрысты" спосаб "выяўленьня залатой сярэдзіны". Ён, так бы мовіць больш практычны, чым тэарэтычны. Але спачатку лірычнае адхіленьне.

Цитата:
Была вёска В. Дзе здаўна стаяла старая царквушка Ц. Нядаўна туды прыехалі місіянеры, заарканілі некаторую часку жыхароў і паставілі там малітоўны дом Д. Бачучы, як жыхары вёскі трымценна спыняюцца, калі праходзяць каля Ц і, гледзючы на Крыж над купалам, накладаюць на сябе крэснае знаменьне і робяць паклон, яны недаўмевалі і вельмі абражаліся, калі гэтага ж неадбывалася насупраць Д. Вось аднойчы адзін з місіянераў, спыніўшы бяскрыўднага выгляду бабуську, што толькі што прайшла каля Ц і ўжо мінала Д, задае ёй каверзнае пытаньне: "А чаму гэта крыжу на Ц Вы пакланіліся, а крыжу на нашым Д - не? Ён што можа менш сьвяты?" Але тая бабуська не разгубілася і кажа: "А вось хай бацюшка прыйдзе дый асьвеньціць гэты ваш крыж, тады ня толькі я, але і ўсе пакланяцца будзем", і пайшла сабе далей кемлівая бабуська.


Не забудзем, што кожная ікона павінна быць належным чынам асьвечаная ў Царкве для пачытаньня ў якасьці іконы. Таму "любыя выдарысы" аўтаматычна "пралятаюць".

_________________
раб Божы


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения:
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 12 сен 2005, 22:48 
добра, я калі казала пра малюнкі зь дзіцячай бібліі, мела наўвеце, што лічу іх "сьвятымі выявамі", але ў той жа ступені я лічу "сьвятымі выявамі" многія т.зв. "іконы". тут справа насамрэч не ў сярэдзіне, а ў памежжы... гэта іншае.


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения: Re: Ікона ці не?
Непрочитанное сообщениеДобавлено: 15 апр 2010, 16:08 
Не в сети
старожил
старожил

Зарегистрирован: 16 май 2008, 15:20
Сообщения: 151
Откуда: отсюда
Я для себя определила примерно так: икона - с ней мы "разговариваем", молимся. А например рисунки из детской Библии благоговейно рассматриваем, они написаны как бы для лучшего понимания происходивших событий или описанных в Библии.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 7 ] 

Часовой пояс: UTC + 2 часа


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
Форум православного информационного портала Собор.by. Главная »
Rambler's Top100 ???????@Mail.ru Православное христианство