протоиерей Игорь писал(а):
Моё образование стоит на гране технического и гуманитарного. Мы изучали сопромат, а значит физику и высшую математику, и одновременно историю искусств, живопись и другие гуманитарные науки. Сравнивать точные науки с плаванием по понятиям, – (для меня лично!) – это детский беспомощный лепет. Не говорю о том, КАК это преподавалось, и КАКИМИ нас выпускали.
К тому же какими бы ни были тыпы выкладання, ведаў і стаўлення да міра, в процессе обучения принимает участие и тот на кого направлено это обучение – то есть учащийся и студент. И если этот последний – тупой и дополз с помощью различных способов до получения корочки, то какими бы ни были гениальными профессора-педагоги и какими бы не были тыпы выкладання, он и останется по жизни тупым, пряча свою тупость за рекламу этих самых корочек!
Лично никого не имел ввиду. Просто размышления вслух. С глубочайшим уважением…
Прадаўжэнне разважанняў на прыкладзе юрыдычнай адукацыі і спецыялістаў-юрыстаў.
Дыплом юрфака БДУ - гэта адзіны рэальны дыплом. Ну магчыма я перабольшваю, зараз падыходзяць некалькі ВНУ, але гэта доўгая песьня.
Амаль што ніколі нашы не бываюць беспрацоўнымі і аб'яў кшталту: патрабуецца юрыст, выпускнікоў БДУ просім не турбаваць - няма.
Прычына ў добрым выкладчыцкім складзе.
Іншыя ВНУ (магу абаагульняць, лічу па выпускніках) не даюць вялікіх ведаў і "калечаць" добрых дзяцей. Яны потым дабіраюць веды і практыку, але з такім скрытам і працай. А бэйбусаў і ў нас хапала.
Гуманітарная адукацыя (адукацыя аб чалавеку і яго адносінах) дае светапогляд (я не збіраюся крытыкаваць фізікаў

), на падставе якога потым будуецца амаль што усё жыццё. Прыклад, можна паглядзець лекцыю Кураева аб суадносінах хрысціянства і навукі. Освальда Шпэнглера "Закат Еўропы".
Для мяне было адкрыццём, што лічба "нуль" з'явілася ў Індыі, бо толькі там ёсть Абсалютнае нішто. плюс і мінус бяконцасць - гэта Кітай з яго інь і янь.
Дэкартавы каардынаты - месца абстракнай кропкі ў прасторы - індывідуальны чалавек па адносінах да Бога.
Шмат якіх праблем сучаснай Беларусі (да і Расіі) у тым, што ў аснову кіравання дзяржавай і грамадствам кладуцца без крытыкі (бо крытыкаваць і аналізаваць няма каму) тыя ідэі, якія ужо не працуюць стагоддзі. А сам факт спробы паставіць іх пад сумнеў вызывае гнеўную рэакцыю.
Памятаеце, армія заўсёды рыхтуецца з мінуўшай вайне. Генералы, якія выйгралі яе, звычайна не жадаюць думаць, што наступная можа быць іншай. і аналізаваць свае памылкі не жадаюць. Дзеля чаго - мы ж перамаглі, пераможцаў не судзяць. Мне вельмі прыкра ад слоў адной песьні
"И значит нам нужна одна победа
одна на всех - мы за ценой не постоим"
Стратэгічныя памылкі, слабая падрыхтоўка кіруючага персанала можна было змыць (і народ быў гатовы) салдацкай крывёй.
Для інфармацыі: СССР з 1942 па 1945 выпусціў 114 тысяч гармат ЗІС - 3 (супраць танкавая 76 мм), Германія 104 тысячы гармат усіх калібраў

Ці патрэбныя каментарыі.
Ладна, гэта афтоп. Але магчыма будзе цікава.
У ваенным уставе арміі ЗША ёсць параграф: камандзір не павінны кампенсаваць сваю некампетэнтнасць крывёй сваіх падначаленых.